När någon går bort är det såklart sorgligt och det är oftast först på begravningsdagen som man får ett sorts avslut i sitt sörjande. Men att planera en begravning kan kännas tungt, dock är det en viktig del i sorgearbetet. Därför har vi sammanställt en del punkter att tänka på i planeringen för att underlätta denna svåra tid.
Allt fler väljer att planera sin egen begravning på olika sätt, antingen genom att skriva brev med sina önskemål eller genom att lämna strikta instruktioner på hur allt ska gå till. Samtidigt finns det andra som låter allt kring gravsättning och begravningsceremoni vara osagt och lämnar allt till de efterlevande att besluta om. Oavsett hur den avlidne valt att göra är det en anhörig som får stå för det praktiska och därför kan det vara bra att ha ett hum om vad för saker som man behöver tänka på i denna stund.
Två viktiga saker att veta
- Du behöver ingen ceremoni utan kan ha en enklare gravsättning, men kom ihåg att en ceremoni är bra för att ge ett avslut och att det inte behöver vara en kyrklig begravning utan kan vara en borgerlig begravning.
- Begravning och ceremoni i Svenska Kyrkan kostar inget för den som varit medlem här och för andra så täcks viss del av begravnings- och kyrkoavgiften.
Nästa steg är själva begravningsceremonin om du vill hedra den avlidne med en sådan. Här är några tips från Svenska Kyrkan om vad du ska tänka på:
- Finns några önskemål från den bortgångne att ta hänsyn till?
- Vart ska graven och begravningsceremonin vara?
- Har du anmält dödsfallet till Svenska kyrkan?
Om du vill göra det ännu smidigare med begravningsplaneringen kan du alltid anlita en begravningsbyrå att hjälpa dig. Du kan även få stöd och råd av en präst. Något annat som är viktigt att känna till är att en begravning i Svenska Kyrkan är öppen för alla som vill delta, du kan därför inte stänga någon ute från att komma dit. Vill du däremot hålla begravningen privat kan det vara bra att publicera dödsannonsen först efter att begravningen hållits för att på så vis slippa att oönskade gäster dyker upp. Fler konkreta fakta och information finns på Svenska Kyrkans hemsida.