Vi lever i en tid då det är extremt viktigt med testamente, kanske viktigare än någonsin? Vi är konsumenter, nästan över hela världen. Detta innebär att vi tar på oss än mer och mer produkter, men vad händer med dessa saker när vi dör? Därav är testamentet viktigt – för att undvika bråk om vem som ska ärva, samt vem som ska ta hand om dina saker i hemmet.
Detta är även någonting som Sveriges radio har skrivit och rapporterat om i ett inslag här. Där säger också juristen Gudrun Ståhl Rohdin att det är en god idé att upprätta ett testamente, även fast man är ung och döden inte lär ske på en lång, lång tid. Så här står det:
Allt fler yngre människor upprättar testamente och det är en god idé säger juristen Gudrun Ståhl Rohdin, advokat med inriktning på just testamente. I värsta fall kan en efterlevande person få lämna sitt hem om det inte finns något testamente som talar om hur det var tänkt.
Har du själv haft en släkting som gått bort? Då vet du vilket jobb det kan vara med sakerna han eller hon lämnar efter sig. Många är det som, i brist på utrymme, får slänga saker de egentligen önskar att de kunde ha kvar. Detta är ju skamligt, så klart. En idé om du hamnar i ett liknande sammanhang kan vara att lagra saker och möbler på en lagerlokal. Exempelvis kan du besöka Big Easy och använda deras magasinering. Läs mer om detta här: http://bigeasy.se/magasinering/
Fler praktiska saker som är viktiga att ha i åtanke när en anhörig dör kan du hitta på Skatteverkets hemsida. Självklart är detta någonting en inte vill tänka på efter en förlust, men det måste dessvärre göras. Är det en mycket nära släkting kan du be om hjälp, för att kunna hantera det praktiska.
Även Svenska Kyrkan kan hjälpa i den tunga tiden efter en förlust.